Як Стати Product Manager: Плюси Та Мінуси Професії, Необхідні Навички Та Карєрні Поради

Є ще технічна знання SQL, Python, Google Analytics, Yandex Metrika. Попри те, що назви Product- та Project Manager дуже схожі, завдання цих фахівців суттєво відрізняються. Але щоб зрозуміти різницю, потрібно почати здалеку і розібратися, що таке проєкт, а що – продукт. Тепер ви знаєте, де шукати вакансії для продакт-менеджерів та на який рівень зарплати орієнтуватися.
Організації цього рівня забезпечують своїх співробітників цікавими складними завданнями та високою заробітною платою. Менеджер з продукту – це креативний елемент підприємства, який генерує нові ідеї та втілює їх у життя. Якщо ви зацікавлені у її отриманні, то маєте бути готові до постійного всебічного розвитку залежно від появи нових завдань. Продакт-менеджер — це не лише управлінець, але ще й трохи програміст, маркетолог, дизайнер тощо. На курсі Product Management ви оперативно опануєте навички продуктового менеджменту. На докладних уроках та практичних воркшопах дізнаєтеся, що таке CustDev та як його застосовувати, як виробляти продукти з нуля та перевіряти гіпотези.
Ми витратили кілька місяців розробки на сервіс, який виявився не потрібен клубам, хоча це було й безкоштовно. Їм було достатньо навіть дошки, на якій крейдою писали, хто в який час грає. Завдання продакт-менеджера — зробити так, щоб продукт з’явився на світ і став успішним.

  • Тут продакт пояснює користувачам, що ввійшло в реліз, які фічі були включені і для чого.
  • Куди ж потім ростуть такі супергерої, як менеджери продуктів?
  • Саме професію продакт-менеджерів у вишах поки не викладають, але якщо ви закінчили бізнес-школу, факультет економіки або маркетингу, частиною знань, потрібних для роботи, ви вже володієте.
  • Після того, як ви переконаєте рекрутера пропустити вас далі, потрібно підготуватися до співбесід та тестових завдань.

Ви плануєте розвиток продукту, метрики, але все може піти за планом. У статті 10 соромних питань про UX ми розповідаємо про те, яку роль продакт-менеджер грає в UX продукті, і даємо вибір корисних ресурсів, щоб самостійно прокачатися в темі. Потрібно розуміти, чи буде продукт приносити прибуток. Ви розраховуватимете витрати на залучення одного користувача (CAC — Customer Acquisition Cost) і дохід з цього користувача (LTV — Lifetime Value). Вам потрібно вміти оцінювати обсяг та динаміку зростання ринку. Це необхідно, щоб розробити реалістичну Go To Market Strategy.
Продажі — підготовка демо, сейлз-матеріалів, відповідей на тендери, інтеграція продукту і т.д. Якщо В2В-рішення, то продакт повинен розбиратися, як будуються продажі в цьому сегменті, щоб активно допомагати сейлзам продавати. Design Thinking – інструмент, який дозволяє швидко генерувати ідеї, створити прототип продукту з підручних засобів і протестувати його на користувачеві. Симуляція користувацького досвіду виявляє проблеми з юзабіліті, допомагає визначити цінність продукту й покращувати його. Як складати резюме й готуватися до співбесіди — окрема наука. Правильна відповідь — все залежить від вашого досвіду, позиції, на яку претендуєте, і компанії, куди наймаєтеся.
Цим процесом необхідно керувати, володіти необхідними для цього інструментами. Директор по маркетингу може бути відповідальним за керівництво всім відділом маркетингу, включаючи керівників відділів або менеджерів підлеглих команд. Мій улюблений спосіб — створити лендинг-сторінку, описати продукт, проблеми й додати запрошення підписатися на бета-версію продукту.
Підприємництво та бізнес не для людей зі слабкими нервами. Освітній серіал створено з ініціативи Мінцифри для платформи Дія.Освіта за підтримки Google.org, Фонду Східна Європа за сприяння МХП. Теперь будь-який користувач може вести свій блог, кейси, думки в форматі колонки, статті про проєкти чи історії з життя. І якість, принаймні, я говорю виходячи зі свого досвіду, страждає. Тому, щоб успіхом вивести своє рішення на ринок, product менеджеру потрібно знати UX (User Experience).

Книги Для Продакт-менеджерів:

Ви вже знаєте принципи створення та розвитку продукту, залишається лише розібратися у специфіці розробки цифрових продуктів. Робота у продуктовій команді на іншій позиції буде плюсом. Наприклад, продуктовий маркетолог вже розуміє, як виявити потреби цільової аудиторії, які метрики важливі для зростання продукту та як тестувати гіпотези для їхньої оптимізації.
Як стати Product Manager та скільки вони заробляють
Також він розуміє, як взаємодіють різні фахівці у команді та у кого яка зона відповідальності. CPO вже займається як операційними завданнями, а й загальної стратегією продукту. Він керуватиме командою продакт-менеджерів і працюватиме над довгостроковим баченням продукту. У стартапах продакт-менеджерів чекають швидке кар’єрне зростання, багато свободи та велика зона відповідальності. У скейлап можна відповідати відразу за кілька продуктів і більше заробляти. А в корпораціях отримати стабільну роботу, привабливий рядок в резюме і work-life stability.

Technical Product Management: На Four Actual Industry Cases – Udemy

Щоб почати працювати продакт-менеджером, знадобиться набір певних навичок і знань. Розглянемо, які скіли потрібні на кожному етапі життєвого циклу продукту. Це часто призводить до того, що Product Manager’и, які знаходяться в Україні, ближче до технічної команди і далі від бізнесу. Натомість, американські колеги, навпаки, щодня спілкуються з бізнес-стейкхолдерами і значно менше — з інженерами. Все, що було до цього, важливо, але управління розробкою продукту — центральна роль PM.
Продукт корисний для ЗМІ і брендів, які приділяють велику увагу контент-маркетингу. Основна причина моєї роботи в команді Setka – корпоративна культура, яка дозволяє кожному учаснику команди ділитися ідеями та пропозиціями щодо розвитку продукту. Продакт-менеджер – це людина, яка перетворює бізнес-вимоги в працюючий продукт.
У наступному блоці розберемо, який кар’єрний шлях чекає продакту-початківця. Ви погоджуватимете з СЕО та стейкхолдерами своє бачення продукту. Також потрібно вміти продавати свої ідеї команді, щоб надихати її. Ви розраховуватимете CPU, ARPU і ROMI, щоб оцінити прибутковість продукту. Також ви будете відслідковувати ефективність кожного етапу вирви, рахувати конверсії та шукати bottleneck.
Їм доводиться гасити всі пожежі й вирішувати будь-які проблеми, особливо якщо бізнес невеликий і ще немає якоїсь сильної команди й можливостей. Маркетологи зазвичай ефективні на етапах ідей, запуску й покращення продукту. Вони контролюють все, що пов’язано зі спілкуванням, promoting analysis, розумінням ситуації на ринку, конкурентним аналізом й особливостями позиціонування продукту. Виявляється, що найщасливіші продакти виходять з лідінженерів і всіх технарів, а найнещаснішими, за їх опитуванням, виявилися дизайнери. Тому що продакту, окрім класного дизайну, доводиться вирішувати ще купу політичних питань і креатив іде на задній план. По суті, ключова прикмета Product Manager — вміння робити правильні висновки зі свого життєвого і професійного досвіду, після чого швидко вчитися на помилках (своїх і чужих).

Навчитися менеджменту стейкхолдерів можна лише на практиці, регулярно запитуючи у них зворотний зв’язок. Обов’язково складіть карту, де ви розмістите всіх стейкхолдерів, і пропишете, які вимоги є у кожного з них і що вам потрібно від них. Product Manager повинен вміти приймати рішення, ґрунтуючись не на інтуїції, а на цифрах. Курс Product Unit – це активна практика з метрик, аналітики та фінансів.

Як Стати Junior Product Manager

У мокапі має бути мінімум кольорів і реальний контент. Вайрфрейми передають в роботу дизайнеру, який розмістить елементи правильно, розбавить графікою тощо. Перша версія розробки — мінімально життєздатний продукт (той самий MVP), який можна дати раннім користувачам для розв’язання наявної продуктової проблеми в них. Регулярно з’являються нові технологічні компанії, попит на продакт-менеджерів зростає, кількість вакансій та середня зарплата збільшуються.
Як стати Product Manager та скільки вони заробляють
Перший, якщо у великій компанії продукт зняли з виробництва й необхідно забезпечити його виведення з ринку, наприклад, стара версія iPhone. Продукт потрібно утилізувати і на якийсь час забезпечити підтримку користувачів, щоб у них не виникло відчуття покинутості. Після запуску задача менеджера проаналізувати поведінку користувача в продукті та зробити його ще кращим і кориснішим. На цьому етапі продакт використовує аналіз метрик, тестування, analysis.
Ключовими показниками ефективності (KPI) такого фахівця будуть кількість користувачів, дохід від одного користувача та зрештою зростання прибутку продукту. Подивимося, який досвід допоможе якнайшвидше отримати роботу продакт-менеджера в IT. Після отримання оффера на вас чекає випробувальний термін. У статті 5 помилок у перші дні на новій роботі ми розповідаємо про те, що варто і не варто робити, щоб сформувати у команди правильне враження та влитися у нові робочі процеси. Здобути запрошення на співбесіду без релевантного досвіду непросто.

А сама електростанція – це продукт, який можна розвивати та вдосконалювати. Щоб роботодавець зрозумів, що ви вмієте робити, необхідно правильно оформити проекти в портфоліо. У статті Як описувати кейси в портфоліо, щоб пройти відбір, ми показуємо кожен крок на прикладі проектів з наших курсів і даємо заповнений шаблон у Notion.

Спочатку це декомпозиція вебпродукту на завдання, потім — пріоритезація й далі — планування. Для себе перед таким спілкуванням потрібно визначити, про які аспекти говоритимете. вакансія Head of Product У випадку EBazar нас цікавило, чим займається господарство, як організована логістика, які канали збуту продукції використовує персона для реалізації продукту.
Product Manager працює на перетині маркетингу, аналітики та управління. Він аналізує цільову аудиторію, визначає функції майбутнього товару, розробляє стратегію розробки та просування продукту. Потім розбиває цей процес на етапи, за виконанням яких стежать проджект-менеджери.